Bøn, stille og meditative stunder

Har du lyst til at finde rum og ro til din tro i hverdagen, så følg dette link med inspiration til stille meditative og reflekterende stunder med Gud. Der er også links til forskellige apps og podcasts, hvor du kan få daglige stunder med bibeltekster, refleksion og bøn. Måske er denne tid med nedlukning i passende tid at opøve en ny vane i hverdagen?

Lyt til Bibelen, refleksioner og blive guidet i bøn

Selvom smartphones kan være en stor distraktion i vores hverdag og kan optage mange af de ledige stunder, som der kan være i løbet af en dag, så tilbyder den også mange muligheder for at lytte og blive guidet i bøn.

Dagligt brød: En dansk daglig bedestund produceret af Kronjyllands menighed i Randers. Hvis du har en app, hvor du lytter til forskellige podcast’s, så kan du søge efter “dagligt brød” eller følge linket her og lytte fra din PC. Det er læsning af et kort tekst stykke, der bliver delt en kort refleksion og stillet et par refleksionsspørgsmål, som du selv kan tænke over og tale med Gud om. Herefter sluttes af med at teksten læses igen.

Pray as you go: En engelsksproget guidet bøn/meditation. Du kan finde den, hvor du lytter til podcast, som app til både android og iPhone, eller på hjemmesiden, som der er linket til her. Her begyndes med bedeslag, som de kendes fra bl.a. Folkekirken, et stykke musik, som kan hjælpe dig til at finde roen, så læses et stykke fra bibelen, og du guides igennem nogle reflekterende spørgsmål, høre teksten igen og bønnen afrundes. Det hele tager ca. 11-13 minutter, og du kan lytte til det hjemme, mens du sidder i bussen, eller går en tur. Hos Pray As You Go kan du også finde guider til aftenbøn, særlige stunder i forbindelse med adventstiden, fasten og andre særlige ting.

Levende vand: Dansksproget podcast, der er formet på en måde, så du kan gå en tur, mens du lytter til podcasten. De skriver bl.a.: “Man behøver ikke være vant til hverken at gå eller at tro for at være med. Man kan endog sidde stille og bare lytte.” En af de medvirkende er Gunni Bjørsted, som er præst i Det danske Missionsforbund, og Charlotte Rørth, som bl.a. har skrevet bogen: Jeg mødte Jesus.
Levende vand var tidligere et tidsskrift, men er i dag en gruppe, der samarbejde og bl.a. laver podcasten. Formålet med Levende vand har hele tiden været at give inspiration og vejledning til det åndelige liv ud fra den ånd, som har præget Kirkens store klassiske traditioner, og folkene bag repræsenterer både katolsk, ortodoks, luthersk og frikirkelig tradition.

Stillestunder: Dansksproget podcast, hvor et kort tekststykke fra Bibelen gennemgås over ugens 5 hverdage af forskellige præster og kirkefolk fra et bredt udsnit af kirkelivet i Danmark. Søg efter “stillestunder” eller følg linket. Stillestunder udgiver også sange og salmer. Varigheden er ca. 7 minutter og altid under 10 minutter.

Rastepladsen: Præst Gunni Bjørsted fra en af vores søsterkirker leder en aftenbøn live 3 gange om ugen. Det gør han på Facebook og du kan finde hans profil her: facebook.dk/gunnibjorsted

Bed igennem eller inspireret af malerier og kunst

Bed igennem venskabsikonet

Ikonet omtales både som dateret til det 7. og det 8. århundrede. Det er en kopi af et koptisk ikon. og viser Kristus (med den korsformede glorie bag sig) og stående ved siden af ​​abbed Sankt Menas (fra det femte århundrede, ikke at forveksle med Saint Menas, martyren fra det tidlige fjerde århundrede e.Kr.), som også er afbildet med en glorie, der angiver hans helligdom.

Man ved, at ikonet er af Jesus Kristus og abbed Mena, fordi det er skrevet deres hoveder. Oversat står der: “Frelser” og ” fader Mena, værge” .

Men Mena – vennen ved siden af Jesus – kan være hver eneste af os. Jesus står med en bibel i favnen, og med armen om vennens skuldre. De står og går side om side. Vennen synes dog lidt mindre end Jesus.

Vennen går med nogle små ruller papir i den ene hånd og laver en velsignelsesgestik med den anden hånd.

Bed med inspiration fra ikonet

Du kan bede igennem en ikon, et maleri eller andre motiver ved at lade indtrykkene fra motivet synke ind og leve dig ind i det.
Hvordan rører det dig? Hvad rører det i dig? Tal med Gud om det.
Eller se på detaljer i motivet:
Hvordan ser Jesus ud? Hvilke egenskaber viser det Jesus har?
Kan du forestille dig at være vennen som slår følge med Jesus? At stå der ved siden af Jesus med hans arm om dine skuldre?
Hvilke tanker vækker det? Del dem med Jesus.

Jesus siger: ”Frygt ikke, selv om jeg er usynlig, er jeg altid hos dig”.
(Br. Roger af Taizé.)

Du kan få udleveret guiden i print i kirken, hvor billedet også står fremme lige nu.