Nana Green har ordet

Guds fred

”Guds fred” er en hilsen som man kan hilse hinanden med – og den aronitiske velsignelsen indeholder også sætningen: ”Herren løfte sit åsyn på dig og give dig fred”, som betyder at Herren løfter sit blik og ser på dig.

Små børn som løber rundt og leger kalder ofte på deres forældre. ”Moar, moar”, kan det lyde og det de egentlig bare lige vil er at man ser på dem. Der er noget godt og trygt i at være set.

Som voksne er det også rart at blive set – og at blive set med Guds kærlige blik.

Jesus siger igen og igen: ”Fred være med jer!” – og i juleevangeliet fra Lukasevangeliet kap. 2, der lyder også et ”Fred være med jer”.

Troende taler om at mærke Guds fred … nogle gange i en grad, så man kan tænke om det bare er blevet et floskel eller noget man synes man skal sige, ”for sådan siger kristne”.

Som jeg skriver dette, så har jeg selv levet i nogle måneder i livsomstændigheder, hvor livet er blevet rusket ubarmhjertigt og voldsomt igennem. Det har været og er en svær tid. Ind imellem med fortvivlelse … og ja, der behøves næsten ikke ord for de fleste af jer vil godt kunne forestille jer hvor forfærdelig det kan føles.

Midt i alt det som følger når livet bliver gennemrystet, så erfarer jeg både en fred og en styrke fra Gud. Guds fred og styrke er ikke sådan noget, som helt fjerner de ubehagelige følelser af sorg, frygt, bekymring eller hvad du evt. selv bærer med dig. Men det er der alligevel – der midt i fortvivlelsen eller sorgen – der kan fred og styrke også erfares.

Det er ikke en styrke, som gør at jeg går stoisk igennem det hele. Slet ikke. Jeg føler mig meget sårbar rigtig meget af tiden. Alligevel så oplever jeg også at være stærk – stærk nok til at lade tårerne få plads, når det er nødvendigt. Stærk nok til at være svag. Fredfyldt nok til at være i de kaotiske og fortvivlede tanker.

Måske netop fordi jeg bliver mindet om Guds kærlige blik på mig midt i alt det jeg står i.

Jesus møder os i frygten og i tårerne. Jesus græder med – og forstår – for Gud blev menneske og prøvede det hele selv. Og selvom Jesus er både Herre og Gud, så vil han gerne være ansigt til ansigt med os.

Så uanset dine livsomstændigheder – glædelige eller sorgfyldte:

Se ind i Jesu ansigt – og se hans ansigt lyse og varme som solopgangen – og tage imod dig.

Se ind i Jesu øjne – og mærk at du er set og kendt af Gud som du er – og hvil i det.

I Faderens, Sønnens og Helligåndens navn.

Må du erfare Guds fred og styrke i dit liv.

Nana Green